Masło shea (masło karite): właściwości i zastosowanie. Gdzie kupić masło shea?
Masło shea (masło karite) to jeden ze składników o największej różnorodności zastosowań w kosmetyce. Produkty z masłem shea są sposobem na suche włosy, szorstką skórę i pękające usta. Rafinowane i nierafinowane masło shea wykorzystywane jest w czystej postaci oraz jako składnik wspomagający. Poznaj właściwości i zastosowanie masła shea oraz dowiedz się, gdzie możesz kupić masło karite.
Spis treści
- Masło shea - skąd pochodzi?
- Właściwości masła shea
- Zastosowanie masła shea w kosmetyce
- Masło shea rafinowane i nierafinowane - co to znaczy?
Masło shea (masło karite, masło Galam) to olej, który powstaje w procesie przetworzenia orzechów masłosza. Masłosz Parka jest drzewem rosnącym na sawannach Zachodniej i Centralnej Afryki. Pochodzi z rodziny sączyńcowatych i późno osiąga dojrzałość. Pierwsze owoce do masła shea zbiera się dopiero po 30-40 latach, a sam masłosz żyje do 300 lat. W tym czasie drzewo osiąga wysokość od 15 do 25 m.
Owoce shea wyglądem przypominają duże jagody. W środku nich ukryte są brązowo-czerwone twarde nasiona odznaczające się wysoką zawartością tłuszczów (nawet 1/2 składu). Z 15 kg nasion powstaje około 1 kg masła shea. Zbiory owoców odbywają się od lipca do grudnia. Wyroby niewzbogacone o barwniki lub aromaty różnią się kolorem i zapachem w zależności od pory roku, w jakiej zostały zebrane.
Masło shea - skąd pochodzi?
W kulturze afrykańskiej drzewo shea zajmuje wyjątkowe miejsce. Przez rdzennych mieszkańców jest uznawane za święte ze względu na swoją długowieczność. Zbiory poprzedza rytuał o nazwie Begu. Na początku spożywa się danie z owoców masłosza, następnie składa ofiarę i dopiero wtedy można przystąpić do zrywania owoców z drzewa. Według tradycji tę pracę mogą wykonać jedynie kobiety.
W Europie shea znane jest od XVIII w. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. W pierwszej połowie XIX w. spopularyzowało się w całej Europie, a w XX w. masło shea było już popularne w branży kosmetycznej. Później zostało zastąpione przez masło kakaowe, którego uprawa jest łatwiejsza w regulacji.
Właściwości masła shea
Masło karite
- zawiera witaminę A i witaminę E;
- odpowiada za głębokie nawilżenie skóry;
- zawartość witaminy F odpowiada za rozluźnienie mięśni;
- pozostałe substancje wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej, dzięki czemu poprawiają elastyczność;
- masło shea jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym o niskim współczynniku (ok. 5 SPF).
Zastosowanie masła shea w kosmetyce
Jako główny lub pomocniczy składnik masło karite występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy (różne typy cery), balsamach do ciała, olejkach do masażu, emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetykach do włosów słabych, suchych lub kręconych, np. w nawilżających szamponach, nabłyszczających odżywkach i silnie regenerujących maskach. W sklepach można też znaleźć środki myjące z niewielką zawartością masła shea. Takie mydła i żele w mniejszym stopniu wysuszają skórę.
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu masło shea łatwo plami tkaniny.
Masło shea z natury jest bardzo tłuste i ma lekko orzechowy zapach. Pozostawia na powierzchni skóry lub włosów widoczny błyszczący film. Jako półprodukt funkcjonuje też w artykułach spożywczych, np. wyrobach czekoladowych, a od 2012 roku może być używane jako biomasa na cele energetyczne. Jest też doskonałym impregnatem drewnianych mebli i instrumentów.
Masło shea rafinowane i nierafinowane - co to znaczy?
Wszelkie oleje można pozyskiwać w sposób rafinowany lub nierafinowany. Masło nierafinowane produkowane jest ręcznie, poprzez pojedyncze lub kilkakrotne mechaniczne wyciskanie orzechów masłosza w temperaturze mniejsze niż 70 st. C. Proces jest mało inwazyjny, dzięki czemu masło nie traci swoich naturalnych składników, a przede wszystkich witaminy E.
Oprócz aktywnego działania pielęgnacyjnego odgrywa ona również rolę konserwantu (masło nie potrzebuje wtedy sztucznych konserwantów). Produkt nierafinowany pachnie i smakuje naturalnie. Jest też nisko przetworzony, ale niestety może powodować reakcje alergiczne.
Z kolei masło rafinowane produkowane jest na dwa sposoby. Pierwszy to otrzymywanie oleju przy użyciu chemicznych rozpuszczalników w temperaturze powyżej 90 st. C. Drugi to odflitrowanie oleju po wcześniejszym wyciśnięciu orzechów w prasach. Niestety podczas produkcji oleje tracą wiele związków odżywczych. Mają też swoje plusy: dłuższą datę ważności i brak charakterystycznego zapachu.