KREM NAWILŻAJĄCY. Co nawilża w kremie? Podstawowe składniki nawilżające
Każda skóra, niezależnie od rodzaju, potrzebuje nawilżania, dlatego kremy nawilżające są podstawą codziennej pielęgnacji. Jak działają i które składniki sprawiają, że krem rzeczywiście nawilża skórę?
Jaki krem nawilża skórę? W praktyce cerę nawilża każdy kosmetyk – krem tłusty, półtłusty, serum, preparat łagodzący podrażnienia – bo każdy zawiera pewną ilość substancji nawilżających w proporcjach właściwych dla danego typu cery i jej stanu. Przede wszystkim dlatego, że nawet ta cera, która nie sprawia najmniejszych problemów, potrzebuje regularnego nawilżenia w mniejszym lub większym stopniu. Jego brak po pewnym czasie skutkowałby pogorszeniem się jej struktury, a w konsekwencji wyglądu.
Ale tylko niektóre kremy mają na opakowaniu dopisek „nawilżający”. I określoną funkcję: doraźną poprawę bilansu wodnego w skórze. Wbrew temu, co się o nich sądzi, nie wprowadzają wody do naskórka, lecz ograniczają jej ucieczkę. Cały proces nawilżania sprowadza się do wzmocnienia barier skórnych, utrudniających odparowywanie wody, a także zwiększenia zdolności wiązania jej w skórze. Zazwyczaj kremy nawilżające zawierają stosunkowo niewiele fazy tłuszczowej, szybko się wchłaniają, a po ich nałożeniu cera natychmiast jest miękka, gładka i jędrna. Ten efekt utrzymuje się dłużej za sprawą substancji nawilżających. Takich składników jest wiele i dzieli się je w zależności od tego, w jaki sposób działają. Najpopularniejsze to:
- Kwas hialuronowy. Substancja występująca w każdym żywym organizmie. Należy do grupy glukozaminoglikanów, które wraz z kolagenem i elastyną tworzą strukturę skóry. Niemal połowa całego kwasu hialuronowego, jaki znajduje się w ludzkim organizmie, znajduje się w skórze właściwej i przestrzeni międzykomórkowej. Z wiekiem jego zawartość w skórze maleje, przez co ilość znajdującej się w niej wody również jest mniejsza. Zawarte w kremach cząsteczki kwasu hialuronowego są zbyt duże, by dostać się w głąb skóry – nawet tzw. małocząsteczkowy kwas hialuronowy wnika tylko do naskórka. Ale mimo to uznawany jest on za jeden z najskuteczniejszych składników nawilżających. Jego cząsteczki tworzą na powierzchni skóry wodny film ochronny, a dodatkowo działają w naskórku. Gdy już przenikną przez wierzchnie warstwy naskórka, skutecznie wiążą w nim wodę - jedna cząsteczka kwasu jest w stanie związać aż 250 cząsteczek wody.
- Kolagen. To białko występujące m.in. w tkance łącznej, odpowiedzialne za sprężystość i elastyczność naskórka. W kosmetykach stosowany jest hydrolizat kolagenu, który wytwarza na skórze hydrofilowy film, zapobiegający utracie wody.
- Gliceryna. Jest alkoholem trójwodorotlenowym. Przenika przez warstwę rogową naskórka, wnikając w przestrzeń międzykomórkową. W kosmetykach stosowana jest zarówno jako substancja nawilżająca, jak i emolient, który zapobiega wysuszaniu skóry. Nawilża, kiedy występuje w stężeniu od 3 do 25 proc. – wyższe stężenie odwadnia skórę.
- Wazelina. Pod względem chemicznym to mieszanina węglowodorów. Należy do emolientów, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Zapobiega też jej wysuszeniu, tworząc na powierzchni ochronny film, przez który nie odparowuje wilgoć.
- Mocznik. Produkt metabolizmy białek, występuje w moczu w pocie. To, jak działa, zależy od jego stężenia. Działanie nawilżające ma w stężeniu poniżej 10 proc. Wspomaga wtedy proces nawilżania, ściągając wodę do komórek i zwiększając jej ilość w warstwie rogowej naskórka.
- Parafina – uzyskiwana jest z ropy naftowej. Na powierzchni skóry tworzy film ochronny, zapobiegający ucieczce wilgoci. Nie uczpa - zawarte w niej węglowodory występują również w cemencie komórkowym.
- Skwalen. Cząsteczka z grupy węglowodorów. Występuje w olejach roślinnych (zwłaszcza w oliwie). Jest również składnikiem łoju skórnego. Działa bakteriobójczo, ale jego główną zdolnością jest ochrona skóry przed utratą wody.
- Silikony. To polimery krzemoorganiczne. Oczyszczają skórę z tłuszczu, tworzą na niej trwały, nieprzepuszczalny dla wilgoci film, nie zaburzając jednocześnie wymiany gazowej.
- Chitozan. Pochodna chityny. W kosmetykach występuje pod postacią mleczanów, octanów i cytrynianów. Tworzy na skórze elastyczny, odporny na wodę film.
Polecany artykuł:
- Glikol propylenowy. W kosmetykach ma szereg zastosowań, a jednym z nich jest tworzenie na skórze niewysychającego filmu, który nie przepuszcza wody. Obecnie jest bardzo rzadko stosowany ze względu na to, że może przenikać przez skórę i gromadzić się w wątrobie.
- Ceramidy. Związki chemiczne z grupy lipidów, podstawowe składniki cementu międzykomórkowego. Z wiekiem ich ilość maleje, co zaburza własności ochronne skóry i przyspiesza proces parowania wody. Ceramidy zawarte w kremach uzupełniają te naturalne, przywracając prawidłowy poziom nawilżenia skóry i utrudniając jej odparowywanie.