French żelowy krok po kroku [Porada eksperta]
Czy mogłabyś mi opisać krok po kroku, jak zrobić french żelowy i jak grubo musi być nałożony? Czy jak nałożę cienkie warstwy, to będzie się trzymać? Chciałabym się nauczyć sama robić paznokcie, ale mało o tym wiem, więc proszę o pomoc. Pozdrawiam
Każdy ma swój „styl” robienia paznokci żelowych french. Wbrew pozorom jest kilka metod, ja przedstawię Ci swoją. Osobiście nie jestem zwolenniczką nakładania grubych warstw żelu. Wolę 2-3 cieńsze, dzięki temu mogę lepiej wyprofilować paznokieć i nadać mu odpowiedni kształt.
1. Po standardowym przygotowaniu paznokcia – odtłuszczeniu i naklejeniu tipsa, nakładam pierwszą warstwę żelu przezroczystego lub różowego na całość płytki (średnia grubość).
2. Po jego utwardzeniu nakładam na końcówkę białą linię uśmiechu.
3. Po jego utwardzeniu nakładam znów na całość płytki żel przezroczysty. Dzięki niej wyrównuję całość paznokcia i przykrywam poprzednie warstwy.
4. Opiłowuję paznokieć delikatnym pilnikiem i kosteczką, a na koniec kładę kolejną warstwę „wykończeniową”, by paznokieć pięknie lśnił i był dodatkowo zabezpieczony.
5. Smaruję całość oliwką.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Inne porady tego eksperta