Czekolada - właściwości i zastosowanie w kosmetyce. Przepis na masaż czekoladą

2016-04-18 14:12

Właściwości czekolady sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w kosmetyce. Czekolada w tabliczce jest pyszna i pełna magnezu, ale zawiera dużo kalorii, więc jedzona w większych ilościach powoduje tycie. Za to bez ograniczeń można używać jej w kosmetykach, które odżywiają, upiększają, a także... wyszczuplają i ujędrniają ciało.

Czekolada - właściwości i zastosowanie w kosmetyce. Przepis na masaż czekoladą
Autor: thinkstockphotos.com Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ma również właściwości kosmetyczne. Ciemnej czekolady możesz używać do domowych maseczek i masaży

Spis treści

  1. Kilka słów o czekoladzie
  2. Przepis na domowy masaż czekoladą
  3. Właściwości czekolady - ujędrnia i wyszczupla
  4. Właściwości czekolady - nawilża i rozjaśnia
  5. Właściwości czekolady - uszczęśliwia

Czekolada, a właściwie ziarna kakaowca, to wysoko ceniony składnik wielu preparatów kosmetycznych. Zawiera bowiem wiele witamin (m.in. A, z grupy B, E, PP), magnez, żelazo i cynk oraz węglowodany, flawonoidy, znaczne ilości kofeiny i teobrominy – substancji o doskonałych właściwościach pielęgnacyjnych. Czekolada natłuszcza, silnie nawilża i odżywia skórę. Dzięki teobrominie zaś i kofeinie wspomaga wyszczuplanie i walkę z cellulitem, poprawia jędrność, elastyczność i koloryt skóry. Usprawniając obieg krwi i stymulując przepływ limfy, pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn, co dodatkowo zmniejsza obrzęki. Witaminy i sole mineralne w połączeniu z polifenolami i flawonoidami spowalniają procesy starzenia i utrzymują skórę w dobrej kondycji.

Czekolada mleczna bogata jest m.in. w wapń i białko. Czekolada gorzka zawiera magnez, żelazo i niacynę.

Tak liczne zalety sprawiają, że zabieg czekoladowy na ciało jest jednym z bardziej luksusowych, jakie oferują salony kosmetyczne. Wykorzystywane do niego preparaty to bogata w najcenniejsze składniki mieszanka kakao i masła kakaowego, tłuszczów, przypraw oraz mleka. Taki zabieg jest wprost idealny na wieczór. Zazwyczaj rozpoczyna go peeling z łusek ziaren kakaowca, który ma za zadanie usunięcie zrogowaciałego naskórka, nawilżenie skóry i przygotowanie jej na prawdziwą ucztę – czekoladową maskę albo masaż ciepłą czekoladą.

Kilka słów o czekoladzie

Nie byłoby czekolady, gdyby nie ziarno z drzewa kakaowego — Theobroma cacao, co można przetłumaczyć jako "pokarm bogów". Ta wiecznie zielona roślina rośnie w klimacie tropikalnym i owocuje przez cały rok. Można ją rozpoznać po błyszczących liściach i różowych kwiatach, które następnie zmieniają się w duże, podłużne owoce. W każdym z nich znajduje się kilkadziesiąt kakaowych ziaren. Ale od pojawienia się owoców do uzyskania czekolady daleka droga.

Po wydobyciu ziaren z wielkiego "etui" trzeba pozostawić je mniej więcej na tydzień na bananowych liściach. Przez ten czas dochodzi do specyficznej fermentacji. Później ziarna się  suszy i praży, a następnie wyciska się z nich tłuszcz i wytwarza miazgę. W przypadku czekolady do jedzenia, łączy się ją z cukrem, sproszkowanym mlekiem i wodą i uciera na jednolitą masę. Kosmetyki wymagają nieco bardziej zaawansowanych technologii, które zazwyczaj są tajemnicą koncernów kosmetycznych.

To ci się przyda

Przepis na domowy masaż czekoladą

Przed przystąpieniem do masażu wykonaj peeling całego ciała. Wybierz czekoladę gorzką, o dużej zawartości kakao. Na całe ciało będziesz potrzebować ok. 2 tabliczek. Następnie rozpuść czekoladę w garnuszku i pilnuj temperatury - czekolada nie może być zbyt gorąca, bo poparzysz skórę. Do czekolady dodaj kilka kropli olejku np. cynamonowego lub arganowego. Dzięki temu mieszanka będzie lepiej rozprowadzać się na ciele.

Czekoladą nacieraj się sama lub poproś kogoś o pomoc w wykonaniu masażu. Nalej na skórę odrobinę czekolady i rozprowadzaj kolistymi ruchami. Wykonuj masaż przez ok. 30 minut, a na koniec zmyj czekoladę ze skóry letnią wodą przy użyciu gąbki.

Właściwości czekolady - ujędrnia i wyszczupla

Już nie sama czekolada w kremie do twarzy uchodzi za nieco ekstrawagancką, ale dorzucana do niej szczypta cynamonu, aromatyzowana gruszka, malina, czy bita śmietana. Wszystko to sprawia, że kosmetyki pachną niczym tiramisu, rozpieszczając nasze zmysły i ciało. I to nie tylko zapachem. Kosmetyki na bazie czekolady ujędrniają i wyszczuplają ciało. Tak działa zawarta w ziarnach kakaowca kofeina. Jest obecna niemal we wszystkich preparatach antycelulitowych, ale nie zawsze ujawnia się zapachem. A jak udowodnili amerykańscy naukowcy, właśnie zapach ma w przypadku produktów do ciała kluczowe znaczenie.

Właściwości czekolady - nawilża i rozjaśnia

Ujędrnianie to jedno, ale nie jedyne dobroczynne działanie ziaren kakaowca. Mało który naturalny składnik tak szybko i skutecznie rozjaśnia i dodaje blasku zmęczonej skórze. Jeśli dorzucimy do tego również błyskawiczne nawilżanie, wygładzanie oraz ochronę przed starzeniem się, to lista zalet czekoladowych kosmetyków lawinowo rośnie.

Aby ziarna kakaowca dały nam z siebie jak najwięcej, często występują w parze z mlekiem, dzięki czemu łatwiej się wchłaniają i regenerują skórę. Na bazie tego połączenia powstają już nie tylko balsamy lub mleczka do pielęgnacji ciała, płyny do kąpieli, czy kremy do twarzy, ale również podkłady pod makijaż oraz pomadki ochronne do ust.

Właściwości czekolady - uszczęśliwia

Pod wpływem łatwo przyswajalnych mikroelementów te kosmetyki nie tylko poprawiają stan naszej skóry, ale także usprawniają funkcjonowanie komórek nerwowych, a selen i cynk sprzyjają powstawaniu endorfin - związków zwalczających stres i nerwicę. Podobno największe ilości endorfin mają osoby zakochane, dlatego właśnie stosowanie czekoladowych kosmetyków przez wielu kojarzone jest z błogą rozkoszą i panaceum na wszelkiego rodzaju zmartwienia. Liczne badania wykazały, że pod wpływem przyjemności pojawiającej się podczas obcowania z czekoladą stajemy się nie tylko bardziej łagodni i wyciszeni, ale również odporniejsi na wszelkiego typu wirusy.

miesięcznik "Zdrowie"