Naturalny "eliksir młodości". Jedz jak najczęściej, a odmłodzisz skórę bez zastrzyków
Kolagen jest niezbędny do zachowania elastycznej skóry, sprawnych stawów i elastycznych naczyń krwionośnych. Powszechnie wiadomo jest, że aby zwiększyć jego produkcję w organizmie, należy sięgać częściej po chrząstki czy żelatynę, czyli produkty odzwierzęce. Co jednak, jeśli nie chcemy przyjmować takich produktów? Dobra wiadomość dla wegan i wegetarian jest taka, że istnieją składniki odżywcze, wspomagające syntezę tego białka, a niepochodzące od zwierząt.
Kolagen jest białkiem produkowanym przez organizm, które stanowi 30 proc. wszystkich białek obecnych u ludzi. Jest jednym z głównych składników tkanki łącznej, tzw. spoiwem komórek skóry, kości, chrząstek itp. Kolagen nadaje tkankom odporność na rozciąganie. Dzięki niemu nasze stawy są sprawne i nie bolą, naczynia krwionośne zachowują elastyczność, złamania się zrastają, a skóra staje się jędrna i gładka. Z wiekiem nasz organizm produkuje coraz mniej tego białka, z czego wynika pojawienie się coraz większej ilości zmarszczek lub dolegliwości bólowych ze strony stawów. Słabną też włosy i paznokcie, a skóra przestaje być nawilżona.
Te produkty wspierają produkcję kolagenu w organizmie
Aby zachować młodzieńczy wygląd i sprawność, warto zadbać utrzymanie odpowiedniego poziomu kolagenu w organizmie. Jest to możliwe zarówno dzięki stosowaniu kremów i maści, posiadających kolagen w składzie, jak również przez spożywanie produktów bogatych w to białko.
Do najbardziej znanych produktów, które są dobrym źródłem kolagenu należą przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, m. in. podroby, kurze łapki, chrząstki czy żelatyna spożywcza. Warto również sięgać po tzw. rosół kolagenowy, czyli zupę na bazie kości i tkanki łącznej zwierząt. Warto wiedzieć, że te produkty, choć są świetnym źródłem kolagenu, nie należą do najzdrowszych. Wszystko dlatego, że nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych może przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu, co w efekcie może sprowadzić na nas problemy sercowo-naczyniowe.
Dlatego, oprócz produktów odzwierzęcych, warto sięgnąć po niektóre warzywa i owoce. Choć wegetariańskie źródła kolagenu nie istnieją, kolagen może być wytwarzany przez rozkładanie różnych białek roślinnych i łączenia określonych aminokwasów, które odzwierciedlają strukturę aminokwasów kolagenu. Dlatego jedząc produkty bogate w witaminę C, miedź, cynk i inne składniki odżywcze, można wpłynąć na zwiększenie produkcji kolagenu w organizmie.
Z kolei wpływ na produkcję kolagenu w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej ma tzw. genisteina z grupy izoflawonów. To właśnie ona spowalnia ona proces zanikania kolagenu oraz elastyny, który z wiekiem tylko postępuje. Niepełnym zamiennikiem kolagenu w diecie może być też ekstanzyna selekcjonowana z korzenia marchwi siewnej.
Jakie zatem produkty pobudzą produkcję kolagenu w naszym organizmie?
- Wiele pokarmów bogatych w białko zawiera aminokwasy – takie jak glicyna i arginina – potrzebne do produkcji kolagenu. Sięgnij więc po: fasolę, rośliny strączkowe, orzechy, masło orzechowe, nasiona chia, soję, szpinak, tofu oraz produkty pełnoziarniste.
- Produkcję kolagenu wspiera również witamina C. Źródła tej witaminy znajdziesz przede wszystkim w jagodach, papryce, czarnej porzeczce, brokułach, brukselce, szczypiorku, owocach cytrusowych, truskawkach, pomidorach, czosnku czy kolendrze.
- W produkcji kolagenu istotny jest też cynk. Oto źródła tego pierwiastka w żywności: fasola, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste.
- By pobudzić produkcję kolagenu, sięgnij po produkty bogate w cynk. Należą do nich m. in. : awokado, banany, fasola, figi, kiwi, orzechy, oliwki, tofu czy truskawki.
- Produkty bogate w kwasy Omega-3 również wspierają produkcję kolagenu. Znajdziesz je w nasiona chia, lnie, orzechach, olejach roślinnych i tofu.
Polecany artykuł: