Co jeść zimą, by zahamować wypadanie włosów? Oto najlepsze produkty
Zimą włosy często stają się słabsze i bardziej podatne na wypadanie. Niska temperatura, suche powietrze i niedobory składników odżywczych mogą osłabić cebulki. Dieta odgrywa kluczową rolę w ich kondycji - odpowiednie produkty mogą wzmocnić włosy od środka i skutecznie ograniczyć ich wypadanie.
Co powoduje wypadanie włosów zimą?
Niskie temperatury mają negatywny wpływ na kondycję włosów. Pasma stają się słabsze, podatne na uszkodzenia i pozbawione blasku, znacząco zwiększa się też codzienna ilość wypadających włosów.
Nie jest to problem dotyczący jedynie pojedynczych osób, hasło "wypadanie włosów" rok rocznie w okresie zimowym wpisuje w przeglądarkę niespełna 900 tys. ludzi.
Istnieje wiele czynników, które wpływają na wzrost włosów, w tym genetyka, wiek, płeć i odżywianie
- stwierdził dr Neel Patel z Lloyds Pharmacy Online Doctor.
Zimą włosy wypadają częściej z powodu niskich temperatur i suchego powietrza. Dodatkowo noszenie czapek, zmiany hormonalne i niedobory witamin mogą przyczyniać się do osłabienia włosów i ich nadmiernej utraty.
Wypadanie włosów z powodu niedoborów witamin
Czasami niedobór niektórych witamin lub minerałów może przyczyniać się do wypadania włosów. Niejedzenie wystarczającej ilości kalorii w ciągu dnia również może przyczyniać się do wypadania włosów. Tak więc zrównoważona dieta powinna dostarczyć twojemu organizmowi składników odżywczych, których potrzebuje, aby włosy były jak najmocniejsze
- stwierdził dietetyk Vinny Kodamala.
Żelazo
Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym: pomaga wytwarzać czerwone krwinki, które transportują tlen po organizmie. Jeśli nie dostarczasz sobie wystarczającej ilości żelaza, możesz rozwinąć niedokrwistość z niedoboru żelaza, która czasami może prowadzić do wypadania włosów
- wyjaśnił ekspert.
Najlepsze źródła żelaza w diecie to:
- wątróbka,
- czerwone mięso,
- fasola,
- orzechy,
- suszone owoce,
- wzbogacone płatki śniadaniowe,
- mąka sojowa.
Witamina D
Wydaje się, że istnieje związek między wypadaniem włosów a niskim poziomem witaminy D. Większość osób w Wielkiej Brytanii ma niższy poziom witaminy D, więc częstsze wystawianie się na słońce lub przyjmowanie suplementów witaminy D może być dobrym pomysłem, szczególnie jeśli mieszkasz na północy
- stwierdził.
Źródła witaminy D to:
- tłuste ryby,
- czerwone mięso,
- wątróbka,
- żółtka jaj,
- niektóre tłuszcze do smarowania i płatki śniadaniowe.
Cynk
Cynk to kolejny ważny składnik odżywczy, który jest powiązany ze zdrowiem włosów. Cynk wspomaga układ odpornościowy i pomaga w gojeniu się ran, a także odgrywa ważną rolę w tworzeniu hormonów i enzymów. Potrzebujemy również cynku do prawidłowego wzrostu i rozwoju
- powiedział dietetyk.
Dobrymi źródłami cynku są:
- mięso,
- skorupiaki,
- produkty mleczne,
- chleb,
- produkty zbożowe.
Witamina C
Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza i pomaga utrzymać i naprawić skórę, kości, zęby, naczynia krwionośne i tkankę łączną. Niedobór witaminy C w diecie może prowadzić do niedoboru żelaza, co może przyczyniać się do wypadania włosów
- powiedział ekspert.
Najlepsze źródła witaminy C w diecie to: