Lato to nie tylko ciepła pogoda, ale również bogactwo owoców, warzyw i roślin. Warto rozważyć nie tylko stawianie ich na stole, ale również wykorzystanie ich w codziennej pielęgnacji. Wiele z nich z powodzeniem możemy wykorzystać, przygotowując z nich domowe maseczki, które nie tylko ukoją, nawilżą i odżywią skórę, ale również ją schłodzą i złagodzą skutki opalania. Co najlepsze jednak przygotowanie ich jest banalnie proste i poradzi sobie z nim każdy.
Maseczka z ogórka. Nawilża i schładza skórę twarzy
Pierwszym pomysłem będzie wykorzystanie ogórka. To warzywo ma przeciwzapalne właściwości i jest pełne antyoksydantów i składników odżywczych takich jak witamina C i kwas foliowy. Składający się w 96 proc. z wody ogórek w połączeniu z innymi nawilżającymi składnikami pięknie nawilży i wygładzi naszą skórę. Chłodzące i przeciwzapalne właściwości ogórka pozwolą złagodzić zaczerwienienia i podrażnienia powstałe z powodu oparzeń słonecznych, wysypek i ukąszeń owadów. Czego będziemy potrzebować do przygotowania maseczki z ogórka?
- Jednego dużego, schłodzonego ogórka
- Łyżkę jogurtu naturalnego
- Łyżeczkę oliwy z oliwek
- Łyżeczkę miodu
Ogórka obieramy ze skóry, siekamy i wrzucamy do blendera. Po zmiksowaniu odciskamy nadmiar wody i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy na gładką masę i nakładamy na oczyszczoną twarz. Zostawiamy na około 20 minut, a następnie zmywamy chłodną wodą.
Maseczka z arbuza. Idealna na upały
Kolejny pomysł wykorzystuje uwielbiany przez wielu letni owoc: arbuza. Nie tylko jedzenie go może dawać nam uczucie odżywienia. Ten pyszny owoc ma wysoką zawartość wody i antyoksydantów, może więc nie tylko chłodzić skórę, ale również zwiększa blask naszej skóry. Zawiera przy tym wartościowe dla skóry witaminy takie jak A, E i witaminy z grupy B. Nawilży, rozświetla, odżywi i przede wszystkim idealnie schłodzi naszą skórę. Czego będziemy potrzebować do arbuzowej maseczki?
- 2 łyżki soku z arbuza
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy na twarz. Zostawiamy na około 15-20 minut, po czym spłukujemy pod bieżącą wodą.
Maseczka z awokado. Nawilży, odżywi i ujędrni skórę
Do maseczki na twarz, która nie tylko ją schłodzi, ale również nawilży, można użyć awokado. Ten owoc jest bogaty w zdrowe tłuszcze i składniki odżywcze niezbędne od utrzymania zdrowia skory. Maski wykonane z tych owoców łagodzą i odżywiają skórę, nadając jej młodzieńczy i promienny wygląd. Dodatkowo olejek z awokado pobudza produkcję kolageny, który utrzymuje elastyczność i jędrność skóry. Do przygotowania potrzebujemy:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
Schłodzone awokado obieramy ze skórki, kroimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aż do powstania jednolitej masy. Nakładamy na oczyszczoną twarz i zostawiamy na 10-15 minut, uważając, by nie wyschła. Następnie dokładnie spłukujemy chłodną wodą.