Nie możesz zapuścić paznokci bo wciąż łamią się i rozdwajają? Zanim kupisz odżywkę zmień to w swojej diecie
Kolejna odżywka nie pomoże, jeśli twoja dieta będzie uboga w składniki odżywcze niezbędne dla zdrowych paznokci. Zamiast łykać suplementy z biotyną wprowadź do codziennego menu te produkty. Różnicę zobaczysz po kilku tygodniach.

Kruche, łamliwe, cienkie paznokcie
Kruche i łamliwe paznokcie trudno zapuścić, a gdy już uda się to zrobić, nie wyglądają najlepiej - cienkie końce sprawiają, że trzeba na nie bardzo uważać, by paznokieć nie pękł pod choćby niewielkim naciskiem.
Przyczyną łamliwych, trudnych do zapuszczenia paznokci często są niedobory konkretnych składników - chodzi nie tylko o witaminy, lecz także minerały, takie jak krzem, wapń czy cynk. Kruchość paznokci może być objawem choroby (grzybicy, łuszczycy, cukrzycy czy niedoczynności tarczycy), jednak bywa i tak, że ich zły stan to wpływ nieprawidłowej pielęgnacji czy czynników zewnętrznych.
Gdy za domowe porządki zabierasz się bez rękawiczek, twoje dłonie mają bezpośredni kontakt z detergentami lub nie dbasz o to, jakich produktów do stylizacji paznokci używasz nie dziw się, że wyglądają źle.
Twoje paznokcie są w złej kondycji? Tego unikaj w pielęgnacji
Być może słyszałaś już o tym, że nie należy malować uszkodzonych paznokci. Na grupach poświęconych stylizacji paznokci można przeczytać posty, w których internautki pytają o to, jak zakryć nieestetycznie uszkodzoną płytkę paznokcia. Wbrew niektórym poradom nie warto takich zmian przykrywać lakierem. Składniki kosmetyku wnikną w ten sposób głębiej, a uszkodzenie może postępować. Łatwiej także o reakcję alergiczną.
Jeśli masz kruche, łamliwe paznokcie w stylizacji i pielęgnacji paznokci pamiętaj o tym, by:
- nie stosować przeterminowanych odżywek i lakierów do paznokci,
- nie piłować paznokci zbyt mocno(to sprzyja ich rozdwajaniu),
- nie zdejmować hybrydy zdrapując ją z płytki,
- nie utwardzać paznokci hybrydowych w lampie zbyt długo,
- nie piłować płytki zbyt mocno.
Najlepsze produkty dla zdrowych i mocnych paznokci
Im bardziej zniszczone są twoje paznokcie i dieta uboga w składniki korzystne dla ich dobrej kondycji, tym dłużej będziesz czekać na efekty. Warto wiedzieć, że płytka paznokciowa zbudowana jest głównie z keratyny. To białko, którego właściwa podaż w diecie jest więc kluczowa.
Oto po jakie produkty sięgnąć, by poprawić stan paznokci:
- jajka (zawierają białko, biotynę, żelazo, cynk, witaminę A, aminokwasy wspomagają budowę keratyny),
- pestki dyni (bogate w cynk i zdrowe tłuszcze),
- orzechy włoskie i migdały (zawierają biotynę, witaminę E i zdrowe tłuszcze),
- mleko i jego przetwory (to źródło wapnia, którego niedobór - podobnie jak w przypadku cynku - może objawiać się białymi plamkami na paznokciach), wyjątkowo dużo białka zawiera jogurt grecki,
- mięso kurczaka i indyka (z uwagi na aminokwasy i kolagen),
- marchewka i bataty (witamina A wspiera zdrowy wzrost paznokci i zapobiega ich łuszczeniu się),
- piwa z dużą zawartością słodu jęczmiennego i ekstraktu chmielowego (bogate w krzem),
- banany (są bogate w krzem, witaminy z grupy B i biotynę - krzem wzmacnia płytkę paznokcia, a biotyna wspiera jej wzrost),
- owoce morza (źródło cynku i selenu),
- nasiona roślin strączkowych (dostarczają białka, błonnika pokarmowego, żelaza, potasu, cynku i magnezu),
- czerwona papryka (bogata w witaminę C, która wspomaga produkcję kolagenu).

Efekty wzmocnienia paznokci przez dietę zauważysz z pewnym opóźnieniem (paznokcie rosną średnio 3 mm na miesiąc), więc pierwsze zmiany możesz dostrzec po około 4−6 tygodniach. Staną się nieco twardsze i będą się mniej kruszyć, jednak dopiero regularna, bogata w w/w składniki dieta stosowana przez 3−6 miesięcy pozwoli zaobserwować prawdziwe zmiany. To czas, w którym odrośnie nowa, zdrowsza płytka paznokcia.
Zobacz też jak wyglądają paznokcie zaatakowane grzybicą: