Jesteś tym, co jesz - 8 produktów dobrych dla cery
Na pewno znasz powiedzenie "Jesteś tym, co jesz" - świadomymi wyborami dietetycznymi możemy zdumiewająco wpływać na nasze zdrowie oraz wygląd. Warto do elementów rutyny pielęgnacyjnej swojej cery dołączyć posiłki ze składnikami, które wzmocnią jej nawilżenie, będą walczyć z procesami starzenia się, a nawet z trądzikiem i wypryskami. Poznaj 8 produktów dobrych dla twojej cery!
Czytając etykiety i składy kosmetyków zwracamy uwagę na ich najważniejsze, aktywne składniki. Często są to witaminy albo olejki z nasion czy orzechów, które równie skutecznie będą działać "od wewnątrz" naszego organizmu, jeśli ich odpowiednią ilość wprowadzimy do diety.
Tak naprawdę większość klasycznych (jak warzywa, orzechy, ryby) superfoods, jak i pojawiające się co jakiś czas nowinki spożywcze, zawierają w sobie moc elementów, które będą miały korzystny wpływ na wygląd naszej skóry.
Żeby uporządkować tę wiedzę, przedstawiamy 8 produktów, których twoja cera potrzebuje nie mniej niż peelingów i kremów.
1. Łosoś atlantycki
Najlepiej z dzikiej hodowli. Łosoś to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, a także witaminy A, witaminy D i witaminy E. Jednym z kwasów omega-3 jest DHA, kwas dokozaheksaenowy, będący naturalnym składnikiem skóry, więc uzupełnianie go poprzez dietę sprawia, ze skóra jest gładsza, bardziej napięta, a nawet można pożegnać się z kilkoma zmarszczkami.
Kwasy alfa-linolenowy i gamma-linolenowy odpowiadają za nawilżenie skóry, jeśli więc twoja skóra jest ciągle przesuszona, pomimo stosowania kremów nawilżających, może to być znak niedoborów kwasów tłuszczowych.
Wspomniane wyżej witaminy A, D i E, to tak zwane "witaminy młodości", przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry i biorą udział w regeneracji naszej skóry od wewnątrz. Niestety, czasem znalezienie dobrej jakości łososia jest problematyczne, ale jeżeli zależy nam na przyjmowaniu tych cennych kwasów i witamin, możemy je suplementować, na przykład pod postacią tranu.
2. Olej lniany
Olej lniany to źródło omega-3 dla wegetarian i wegan, w szczególności wspomnianego wyżej kwasu alfa-linolenowego. Dodatkowo zawiera też odpowiednie proporcje kwasów omega-6 i omega-9, a także witaminę E. Olej lniany spożywany na zimno może być dodawany do sałatek, kanapek, past czy hummusu. Żeby przyjąć odpowiednio dużą dawkę kwasów tłuszczowych, zalecane jest spożycie od dwóch do sześciu łyżek oleju dziennie.
3. Marchewka
Marchewka, a oprócz niej także morele, jarmuż i szpinak, czyli źródła beta-karotenu - prowitaminy A. Beta-karoten to przeciwutleniacz, a więc chroni przed wolnymi rodnikami.
O jego spożyciu mówi się więcej w okresie letnim, ponieważ jednocześnie wspomaga ochronę skóry przed działaniem promieni słonecznych i wzmacnia oraz przedłuża efekt opalenizny.
To jednak nie wszystko, beta-karoten bierze udział w produkcji włókien kolagenowych, których niszczenie powoduje suchość skóry oraz zmarszczki. Dobrze wpłynie też na skórę trądzikową, regulując wydzielanie sebum.
4. Natka pietruszki
W natce pietruszki znajdziemy witaminy oraz minerały, które częściej występują w produktach zwierzęcych, jest więc to obowiązkowy produkt dla osób, które jedzą mało mięsa lub nie jedzą go w ogóle.
Chodzi tu o żelazo i cynk, niedobór żelaza stanowi ogólnoustrojowy problem zdrowotny, a jego konsekwencje nie omijają też skóry, której jest jednym z budulców. Cynk z kolei to jeden ze składników odpowiedzialnych za regenerację skóry, a przede wszystkim metabolizm kolagenu, ma więc wpływ na jej jędrność, gęstość i młody wygląd. Pomaga też w walce z trądzikiem, nie tylko dzięki regulacji działania gruczołów łojowych, ale też korzystnemu wpływowi na gospodarkę hormonalną.
Natka pietruszki nie sprawdziłaby się jednak dobrze jako źródło żelaza, gdyby nie wysoka zawartość witaminy C, która wspomaga wchłanianie tego minerału. Witamina C to klasyczny składnik kremów przeciwzmarszczkowych i odmładzających, jest przeciwutleniaczem, wspomaga syntezę kolagenu i działa wzmacniająco na błony komórkowe, spożywanie jej w odpowiedniej ilości to niewątpliwy krok w kierunku zachowania młodej cery jak najdłużej.
5. Pomidory
Pomidory – a dokładniej zawarty w nich likopen, to kolejny w tym zestawieniu przeciwutleniacz, który chroni skórę między innymi przed działaniem promieni słonecznych, a więc spowalnia procesy starzenia spowodowane ekspozycją na Słońce.
U osób jedzących regularnie pomidory zauważono wzrost prokolagenu, a co za tym idzie poprawienie napięcia i gęstości skóry. Likopen posiada też właściwości przeciwzapalne, więc na cerę trądzikową można stosować maseczki i okłady z pomidora.
6. Zielona herbata
O właściwościach zdrowotnych zielonej herbaty można by napisać książkę, ma też ona swój udział w utrzymaniu pięknej cery. Za młody wygląd oraz odpowiedni poziom nawilżenia skóry odpowiadają przeciwutleniacze - polifenole. Zielona herbata zawiera też witaminy A, C, E i posiada właściwości przeciwzapalne, sprawdzi się więc w walce z trądzikiem.
7. Płatki drożdżowe
Płatki drożdżowe – czyli forma nieaktywnych drożdży. To produkt, dzięki któremu można czerpać z dobrodziejstw drożdży bez ich negatywnego wpływu na trawienie, spowodowanego fermentacją tych grzybów.
Płatki drożdżowe to źródło witamin z grupy B – B1, B2, B3 (niacyny) i B6, które mają wpływ na nawilżenie skóry oraz regenerację naskórka. Niacyna dodatkowo reguluję pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum. Płatki drożdżowe zawierają też minerały takie jak żelazo, cynk i potas.
8. Woda
Na końcu coś oczywistego, a jednak w codziennym życiu często zaniedbywanego. Żadne kremy ani diety nie spełnią swojej roli, jeżeli skóra będzie odwodniona. Sucha, zaczerwieniona skóra, z widocznymi porami może po prostu potrzebować wody, aby poprawiło się jej ukrwienie, a organizm naturalnie się oczyszczał.
Czytaj też:
Skóra, włosy, paznokcie: wpływ diety na naszą urodę
Dieta na trądzik: co jeść, żeby zmniejszyć ilość pryszczy?